Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lednicko-Valtický víkend

     Na konci školního roku jsme se rozhodli strávit prodloužený víkend v okolí Lednic a Valtic.V okolí státního zámku Lednice se nachází plno zajímavých míst které určitě stojí za to je navštívit.

dsc_6897aaa.jpg

 Již samotný zámek Lednice je nádherná památka a hned vedle se nachází udržovaná okrasná zahrada s přilehlým rozsáhlým parkem. Na zámek navazuje skleník,který je u pravého křídla zámku.Přes park se dostanete k Minaretu který je vysoký 59,39m a na jeho vrchol musíte vyšlapat 302 schodů.Výhled stojí za to zdolání těch schodů. Kousek  od zámku je malý                                  dsc_7073w.jpg                                                  Lovecký zámeček a ještě dále je to Janův hrad. Již při stavění byl budován jako zřícenina,ale vcelku se povedla.Jen byla škoda,že mosty,které spojují ostrůvky a vytvářejí tak nejkratší cesty byly v havarijním stavu a musely se dosti daleko obcházet nebo objíždět autem.Určitě by si včasnou opravu zasloužily.  Ale komu se nechce šlapat pěšky,může využít místní lodní dopravu,která vás doveze od zámku k minaretu nebo k Janovu hradu. V samotném zámku Lednice je toho taky na koukání plno, za zmínku stojí krásné ornamenty na stropech,obklady stěn i nádherné proslulé dřevenné schodiště.                                                          dsc_7061w.jpg   

Nedaleko je město Valtice se zámkem který již tak zvenku nevypadá jako Lednice. Po levé straně byl velký jeřáb a po pravé straně zase jezdilo nákladní auto a odváželo zeminu.Na první pohled ze žlutě vypálené trávy v zahradě taky nebyl nejlepší dojem.Za zmínku snad stojí upravené náměstí s radnicí. Na zpáteční cestě do Lednice jsme se vydali do chrámu Tří Grácií kde jsme nechali auto a pěšky se vydali po hrázi Prostředního rybníka na Rybniční zámeček.Ještě ten den jsme zajeli k Autokempu Apollo kde jsme zase nechali auto a vydali se k Chrámu Apollona.Za prohlídku stojí Mikulov se svým zámkem a pěknou vyhlídkou na okolí.A zase pohled na Mikulov je ze zříceniny Kozího hrádku na který se dostanete z náměstí asi za 15 minut.Byli jsme se taky podívat na Obelisk,který se nachází od Lednice směrem na Podivín.Stojí ve stejnojmené Oboře Obelisk do které se dostanete přes volně přístupná vrátka a asi po kilometru jej nemůžete minout.V okolí je jistě mnoho dalších památek a pěkných míst ale vše se nedá stihnout.Areál Lednicko-Valticka je protkán cyklostezkami a toto je taky možnost toh projet více. Určitě se tento výlet vydařil a vřele doporučujeme toto navštívit.

 
 


Poslední fotografie




Statistiky

Online: 1
Celkem: 417234
Měsíc: 3163
Den: 123